Onze biologische tuin

De Velt-tuin is gelegen aan de Bergstraat in de wijk “Kaart” te Brasschaat. De ingang van de tuin bevindt zich tussen huisnummers 7 en 11.

Boven de ingangspoort is een mooie kastanjehouten naamplank geplaatst met de naam “Velt” tussen het brandnetel embleem en het wapenschild van de gemeente Brasschaat. Dit is een kunstwerk van Frans Verelst, lid van Velt Brasschaat.

Op de grote grasstrook die naar de achteraan gelegen gemeenschappelijke moestuin leidt staan enkele hoogstam appel- en perenboom. De tuin van ongeveer 1600 vierkante meter is verdeeld in 11 moestuin-percelen die door de leden zelf naar eigen inzicht bewerkt en onderhouden worden. Dit gebeurt volgens de regels van de ecologische teelt, rekening houdend met gemengde teelt, teeltwisseling, bodembedekking enz. Chemische bemestingen bestrijdingsmiddelen zijn uiteraard niet toegelaten!

Rondom de tuin bevinden zich inheemse struiken- en bessenborders die door iedereen onderhouden worden tijdens de gezamelijke onderhoudsdagen. Een door beukenhaag afgezonderd gedeelte is voorzien voor de gemeenschappelijke wacht- en composthopen. Schuilplaatsen en nestgelegenheid zijn voorzien voor vogels, egels, oorwormen, solitaire bijen en andere nuttige insecten.

Een groot tuinhuis met regenwateropvang doet dienst als opslagplaats voor persoonlijk en gemeenschappelijk gereedschap en als vergaderruimte van de tuinwerkgroep. Regelmatig wordt de tuin door de Velt afdeling gebruikt voor allerhande activiteiten zoals planten ruildagen, compost- en snoeilessen. Wanneer één of meerdere leden aan het werk zijn in de tuin wordt de ingangspoort open gelaten en is iedereen van harte welkom om een kijkje te nemen.