Activiteiten
2/12/ '25 Film ‘Feeding Tomorrow’ in het kader van Food Film Fest 2025
Het industriële voedselsysteem bereikt zijn grenzen (uitputting van de bodem, pesticiden worden minder werkzaam, het welzijn van mens, dier en landbouwer staat onder druk…). Voedsel Anders ijvert voor agro-ecologie als alternatief en organiseert Food.Film.Fest, waarbij films vertoond worden over uitdagingen én oplossingen. Deze film laat je kennis maken met de problemen en de kansen van… lees meer…
9/12/ '25 Workshop ‘lippenbalsem en klovenzalf maken’ door Ann Oerlemans
Ann Oerlemans is aromatherapeute en zal ons leren om lippenbalsem en klovenzalf te maken. Alle benodigdheden worden voorzien, en je keert huiswaarts met jouw eigen creatie. Ondertussen drinken we lekkere winterthee (of iets anders) en krijgen we tips rond lichaamsverzorging. Het aantal deelnemers is beperkt, dus vragen we om in te schrijven door een mailtje… lees meer…
13/01/ '26 Ledenvergadering en nieuwjaarsreceptie
Met een glaasje en een hapje kunnen we bijpraten en deelnemen aan de quiz onder leiding van Istvan. Wie zich geroepen voelt, mag een zelfgemaakte zoete of zoute versnapering meebrengen. Kleine hoeveelheden volstaan, we rekenen op variatie. De aanwezigen kiezen wat het lekkerste, origineelste, mooiste, meest ecologische hapje is, zodat de maker vereerd kan worden… lees meer…
4/02/ '26 Cursus ecologisch moestuinieren – 4, 11, 25/2 en 4/3
Wouter is expert in de verzorging en het beheer van bomen, tuin- en landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning. Hij werkt aan een digitaal boek ‘het ABC van het ecologisch moestuinieren’, waarbij C staat voor Compost. Gedurende 4 avonden leer je de basisprincipes van ecologisch tuinieren. Je krijgt veel concrete tips en oefeningen over gezonde bodem, compost,… lees meer…
25/02/ '26 Filmvertoning ‘The Last Seed’
The Last Seed toont de indrukwekkende strijd van Afrikaanse boeren voor het behoud van hun voedselsoevereiniteit en lokale biodiversiteit. De documentaire laat zien hoe de industrialisering van landbouw en de privatisering van zaden traditionele kennis, ecologisch evenwicht en de autonomie van boeren bedreigen. Samen met experts gaan ze in het verweer en zetten voluit in… lees meer…
10/03/ '26 Zelf zaden telen door Patricia Boey
Waarom zou je zaden telen? Misschien om volgende jaren zelf te gebruiken in je moestuin, te delen of te ruilen, om bijzondere rassen te bewaren, voor gebruik in de keuken of om de vogels een extraatje te geven. Patricia van zadenwerkgroep Velt neemt je mee in de wereld van zadenteelt. Ze vertelt hoe je de… lees meer…
25/03/ '26 Actie ‘de bloem en de bij’ – afhalen bestelling
Iedereen, ook degenen die geen plantjes bestelden zijn welkom in de tuin. Er zijn nevenactiviteiten rond compost, promotie van kringlooptuinieren en het kippenboek. Welkom voor een babbel met een drankje en een hapje. Wanneer: zaterdag 25 april 2026, 10-17 u Waar: bloemenpluktuin Kosmos – Slow Flowers, De Aard 90
12/04/ '26 Plantenruildag – nodig familie en vrienden uit
Misschien heb je plantjes gekweekt en heb je wat overschot, of hebben plantjes zich spontaan vermeerderd in je tuin? Laat ze dan niet verloren gaan maar kom ermee naar onze plantenruildag. We maken er een gezellige ontmoeting van. Wanneer: zondag 12 april 2026, 10-13 u Waar: Velttuin, Bergstraat 9 – 2930 Brasschaat
7/05/ '26 Met z’n allen vegan om de planeet te redden, of kan het anders? door prof. Siegfried Vlaeminck – UA
De groeiende wereldbevolking en de vraag naar dierlijke eiwitten zetten onze planeet onder druk. Hoe kunnen we duurzaam blijven genieten van lekker eten? Professor Siegfried Vlaeminck neemt ons mee in de wereld van innovatieve eiwitbronnen zoals plantaardige alternatieven, kweekvlees en microbiële eiwitten. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor onze gezondheid, economie en klimaat? Welke rol spelen… lees meer…
