Het woord ‘permacultuur’ blijft opduiken als we praten over ecologisch tuinieren. Maar voor velen blijft het net buiten bereik. Het holistische wereldbeeld van waaruit permacultuur mede is ontstaan is voor velen een beetje te ‘zweverig’.
Frank Ruymen, ervaren producent van ecologische groente komt samen met Niels De Meyer, een medewerker bij de zelfpluktuin Plukrijp, om dit denkbeeld te ontkrachten en de stap naar permacultuur aan te moedigen. Frank gaat een lezing geven over de ethische principes, praktische toepassingen en overgangssymptomen. Niels is een voorbeeld van ‘leren in de praktijk’. Hij laat zien dat de zelfpluktuin ook een vormingscentrum kan zijn. Om even de website van ‘Plukrijp’ te citeren: “Als bio boer sinds 1972 heeft Frank altijd gevoeld dat hij anders met de natuur omging dan zijn collega’s. Het is pas toen hij kennis maakte met Bill Mollison dat hij begreep dat hij altijd volgens de principes van de permacultuur had gewerkt. Frank beschikt dus over een ervaring van meer dan 40 jaar. Met zijn vorming als historicus en zijn grote waaier aan interesses (filosofie, kwantumfysica, politiek, sociologie, anthropologie, …) biedt hij samen met andere leraren en vroegere stagiaires een complete hedendaagse vorming in permacultuur aangepast aan onze klimaat.” Dit wordt ongetwijfeld een boeiende avond waarop de ‘vervreemding van de voedselproductie’ centraal zal staan.
Afspraak om 20 uur in Emino ‘De Ploeg’, Verhoevenlei 50 te Brasschaat