Velt ecotuindagen (4 en 5 juni 2011)

Op zaterdag 4 en zondag 5 juni, telkens van 10 tot 18 uur staat de ecotuin van Hugo en Patricia D’Hooghe – Boey aan de Hoge Kaart 273 open voor het grote publiek.

Deze tuin van 5300 m² bevat heel wat interessante delen .Achter het woonhuis ligt een siertuin van 600 m² met diverse bloemenborders .In de moestuin van 700 m² wordt de jaarlijkse groente voorraad gekweekt volgens het wisselteelt principe. Er is ook aandacht voor vergeten groenten.
Een originele nettenconstructie  houdt een assortiment klein fruit vogelvrij. De tuin heeft ook enkele kruidenborders met courante en minder courante (keuken)kruiden. Verder staan er twee serres voor de teelt van diverse tomatenrassen, komkommers, paprika’s, … In de bostuin van 3300 m² staan blad verliezende inlandse bomen. Je kan in deze tuin ook kennismaken met het kweken van eetbare planten in potten onder de vorm van een workshop met een velt lesgeefster. Diverse bewaartechnieken, waaronder het drogen van kruiden en het samenstellen van theemengelingen, worden uitgelegd. Alle tuinafval wordt gecomposteerd en enkele kippen en konijnen verwerken het keukenafval.

Op zondag 5 juni is ook de moestuin van onze afdeling in de Bergstraat geopend.
Oppervlakte tuin: 1600 m² waarvan 700 m² moestuin

Het moestuingedeelte is verdeeld in tien individuele percelen waar groenten, bloemen en kruiden gekweekt worden op biologische wijze. Ontdek hoogstambomen van peren en appels, een inheemse struikengordel en bessenstruiken. Er is een composthoek en een recent gebouwd composttoilet. Regenwateropvang gebeurt aan het grote tuinhuis en aan de garage van de buren. Bijzondere aandacht gaat uit naar het aantrekken van natuurlijke vijanden: voor oorwormen bloempotjes met stro; egels vinden een schuilplaats in stapels houtafval en vogels in de nestkastjes. Voor solitaire bijen zijn er installaties met gaatjes. Aan de zuidermuur van de buren staan een grote vijgenboom en wijnranken