Klimaatwandeling Brusselse bossen Brasschaat

wandeling ‘Negen dagen met de vrouw van mijn leven’

Pieter Lievens neemt ons mee op een wandeling doorheen de ‘Brusselse bossen’ in Brasschaat.
Hij vertelt eenvoudig en volgens alle recente wetenschappelijke inzichten over de ijstijd (het Quartair), dat is een periode van 2,58 miljoen jaar. We wandelen 2,58 km dus elke meter vertegenwoordigt duizend jaar. In negen haltes vertelt hij het ongelooflijk boeiende en soms héél verrassende verhaal van het Kempisch landschap, de Schelde, het klimaat en de bewoners van onze provincie.
Pieter Lievens is 20 jaar docent aan Thomas More en Karel de Grote Hogeschool, gespecialiseerd in ‘Wereldbrede Uitdagingen’ zoals klimaat, biodiversiteit en grondstoffen. Naast lesgeven is hij betrokken bij verschillende projecten en maatschappelijke bewegingen.
Moeder Aarde, Pachamama, Gaia, … in alle culturen staat een vrouw symbool voor het leven op Aarde. Onze planeet is 4,56 miljard jaar oud. Stel haar voor als een vrouw van 45,6 jaar en pas de laatste negen dagen van haar leven begint de ijstijd en komen mensachtigen tot ontwikkeling.

Deze wandeling is een samenwerking tussen Velt en het Davidsfonds.

Wanneer: 21 mei, vertrek om 14.00 u, aanmelden vanaf 13.45 u, afsluitende drink rond 16.30 u.

Waar: Verzamelen bij wandelknooppunt 20, dat is bij café ‘Oud Antwerpen’, Elisalei 55, Brasschaat. Wandeling door de Brusselse bossen vertrekt vanaf wandelknooppunt 20.

De naam ‘Brusselse Bossen’ gaat terug tot de 18de eeuw, toen de orders tot bebossen van het Oostenrijkse bewind in Brussel kwamen. De restanten van de Kattekensberg vinden hun oorsprong in oude landduinen.
Begin twintigste eeuw beboste men deze landduinen voor de opwaardering van de wijk Mariaburg. De aanwezige zwarte en grove dennen verraden een verleden van houtwinning.

Inschrijven is vereist, het aantal deelnemers is beperkt.
Mail naar erik.liekens@gmail.com met vermelding van het aantal personen.
Het moment van inschrijving bepaalt of je mee kan.
Voor wie niet mee kan: we herhalen dit in september.

Kostprijs: 10 € pp. , betaling ter plaatse
Wie blijft voor de nabespreking, krijgt een drankje aangeboden in café Oud Antwerpen.